Facebook open

BANER Perfect SPA Awards 2021 Glosuj Hotel SPA

Zdrowe przepisy Ewy Olejniczak, szefowej kuchni w restauracji Soul Kitchen w Warszawie, uczennicy wyśmienitego szefa kuchni – Kurta Schellera.

Ewa Olejniczak Dorsz z 240lasagne warzywna  Magazyn Eden

Dorsz z lasagne warzywną

_____________________

Składniki: • 150 g dorsza • sól, pieprz • 80 g cukinii
• 30 g marchewki • 30 g selera • 40 g papryki • 20 ml oliwy
• 30 g parmezanu • 3 pomidorki cherry • 1 cytryna
Przygotowanie: Dorsza doprawić solą, pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 15-20 min. Cukinię cienko pokroić w plasterki. Marchew pokroić obieraczką do warzyw w cienkie plastry. Selera i paprykę również pokroić w cienkie plastry. Cukinię i paprykę zgrillować (kilka zostawić do dekoracji). Wszystkie warzywa ułożyć jeden na drugim i przesypać parmezanem. Włożyć do piekarnika razem z rybą. Następnie sparzyć skórkę papryki i zdjąć. Gotową rybę udekorować papryką i pomidorkami. Podawać z cząstkami cytryny.

Ewa Olejniczak Krewetki faszerowane grzybami Magazyn Eden

Krewetki faszerowane grzybami

_____________________
Składniki: • 23 krewetki surowe rozmiar 16/20 • 100 g kurek
• 20 g szalotki • 50 ml oliwy • 3 g natki pietruszki • 40 g rukoli
• 2 g orzeszków pinii • sól, pieprz • sok z cytryny
Przygotowanie: Krewetki rozbić na folii spożywczej za pomocą tłuczka do mięsa. Kurki z posiekaną szalotką podsmażyć na łyżeczce oliwy. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Farsz położyć na środek każdej krewetki i formować kuleczki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C na 3 min. Z rukoli, pinii i pozostałej oliwy zrobić pesto: zmiksować razem z dodatkiem soli, pieprzu oraz odrobiny soku z cytryny.

Ewa Olejniczak Salatka z 240kaczka Magazyn Eden

Sałatka z kaczką

_____________________
Składniki: • 1 pierś z kaczki • 50 g mieszanych sałat • 30 g kopru włoskiego
• 2 truskawki • 1 pomarańcza • 1 łyżeczka miodu • 30 ml oliwy • 1/2 cytryny
• 5 g liści bazylii
Przygotowanie: Kaczkę położyć na zimnej patelni od strony skóry i rozgrzewać powoli, aby wytopić tłuszcz. Następnie obsmażyć z drugiej strony i jeżeli trzeba, wstawić jeszcze na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Sałatę umyć i ułożyć na talerzu. Koper włoski bardzo cienko pokroić i ugotować w soku z pomarańczy wraz z cząstkami pomarańczy. Miód, oliwę, sok z cytryny i bazylię zmiksować, tak przygotowanym dressingiem polać sałatę. Truskawki umyć i oczyścić, pokroić. Posypać nimi sałatę. Podawać razem z usmażoną kaczką.

Krewetki z sosem pomidorowym

Ewa Olejniczak Krewetki z 240sosem pomidorowym Magazyn Eden_____________________
Składniki: • 3 krewetki 16/20 • 30 ml oliwy • sól, pieprz • 20 g masła • 1 szalotka • 100 g pomidorów malinowych • 1 plasterek szynki dojrzewającej • 1 jajko przepiórcze • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Krewetki oczyścić i podsmażyć na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem i doprawić solą i pieprzem. W garnuszku podsmażyć na części masła szalotkę i następnie dodać pomidora bez skórki i nasion, pokrojonego w kosteczkę. Zaciągnąć pozostałym masłem. Z szynki zrobić chipsa: ułożyć na pergaminie i wstawić do gorącego piekarnika. Jajko gotować we wrzątku przez około 2 min, ostudzić i obrać. Wszystkie składniki ułożyć razem na talerzu.

 

Ewa Olejniczak Magazyn eden mistrz kuchni 01Ewa Olejniczak
szefowa kuchni w restauracji Soul Kitchen w Warszawie, w wieku 16 lat została uczennicą wyśmienitego szefa kuchni – Kurta Schellera w hotelu Sheraton w Warszawie. Na aukcji charytatywnej ,,Smaki dobra” sprzedała swoje danie za rekordową kwotę 50 tys. zł. Była prowadzącą i ekspertką kulinarną w programie ,,Sąsiad na widelcu” w TVP 1.

 

POLECAMY TEŻ: ZDROWIE Z TALERZA cz. 1

Podobne artykuły

Zdrowa kuchnia nie jest terminem naukowym i każdy może rozumieć ją inaczej. Dla mnie to przede wszystkim zbilansowane menu, które jest dobre dla organizmu. W praktyce zwykle oznacza to, że nie opychamy się tłustymi rzeczami.
Jeszcze niedawno wybór był niewielki: masło, margaryna, trzy oleje i smalec. Wiedza o nich też nieduża. Dziś tłuszczów, szczególnie roślinnych, jest bez liku. Warto wiedzieć, czym się kierować w ich wyborze, aby zadbać o zdrowie i urodę oraz wzbogacić swoją kuchnię.
W maju ukazała się wyjątkowa książka kulinarna „„„Kipi kasza”””. Jej autorzy, Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, prowadzą blog gotujzpasja.pl. Specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali 105 pomysłowych przepisów z kaszą w roli głównej.
Gdzie najlepiej wypocząć, zrelaksować się w SPA i do tego smacznie oraz zdrowo zjeść? Wybraliśmy 20 najlepszych restauracji w hotelach SPA, w których kuchnia jest równie ważna, jak luksusowy nocleg czy skuteczny zabieg.
W swojej nowej książce popularna dziennikarka udowadnia, że nawet niezwykle zabiegane kobiety, jakimi są młode mamy, mogą jeść pysznie i zdrowo. Podaje przepisy na dania, których prostota może miło zaskoczyć.
Prym wiedzie sok pomarańczowy. Pije go najwięcej, bo prawie 39 proc. mieszkańców naszego kontynentu. Drugie miejsce zajmuje sok wieloowocowy, a trzecie ‒ jabłkowy.

baner Norden Cosmetics

polecane hotele GORACH

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele MORZE

polecane hotele JEZIORA

polecane KLINIKI DAY SPA

Perfect SPA Awards

 Perfect SPA Awards 2021 glosuj hotel

 Perfect SPA Awards 2021 glosuj daySPA

Phytomer 300x300

 

Nasze magazyny i albumy

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA International

Perfect SPA Hotel 2021 HISZPANIA - GŁOSUJ

Perfect SPA INTERNATIONAL 2021 EUROPA - GŁOSUJ

Perfect SPA INTERNATIONAL 2021 Świat

RANKINGI SPA

Phytomer 300x300

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

Polska na zdrowie PL0

Cytat tygodnia

cytat, Konfucjusz